Web Analytics
Jump to content

Nytt potmeter


Hanssen
 Share

Recommended Posts

Jeg trenger nytt potmeter til volumet på gitaren etter at den første ble 100% stuck. Jeg har hørt at ELFA i Oslo skal ha noen, har ikke vært der enda, men jeg vil se om det også er andre alternativer hvor folk vet helt sikkert at jeg kan skaffe et 500K ohms potmeter som er av god kvalitet.

Siden jeg først skal skifte ut volumet så tenkte jeg at jeg også kan skifte ut tone potmeteret siden stock potmeter ikke alltid er like bra som andre (les: alpha potmeter?).

Det som er et problem er at jeg helst skal ha det til i morra siden jeg har øvelse da, og jeg trenger det hvertfall til onsdag neste uke så det å bestille krever at det er kort leveringstid.

Har også sett litt rundt selv og jeg fant denne som eneste i Norge, funker den bra? Tar gjerne imot erfaringer ang. montering siden jeg aldri har loddet noe som helst inni en gitar.

Link to comment
Share on other sites

Har også hørt at det er forskjell på linær og logaritmisk potmeter, hva har dette å si for meg som skal skifte ut volume pot?

Grunnen til at du skal ha et logaritmisk potensiometer når du skal bytte på gitaren din er at det menneskelige øret ikke oppfatter økningen i lydtrykk etter en lineær skala... Eller sagt på en annen måte, desibelskalaen er logaritmisk og ut ifra et gitt startnivå (på høreterskelen) vil en økning på 10dB være en 10 ganger så sterk lydintensitet. En økning på 20dB (fra samme referansepunkt) vil ha 100 ganger så høy intensitet. 30dB vil ha 1000 ganger så høy intensitet, osv.

Derfor er logaritmiske potensiometere laget slik at de gir forholdsvis små utslag i starten, for så å øke gradvis (logaritmisk) for å lure øret vårt til å tro at det hele skjer lineært... snedig eller...??? :blink:

Altså: Med et lineært potmeter ville øret ditt ha oppfattet at lyden ble veldig mye høyere alt for brått når du begynte å skru potmeteret opp fra 0, mens overgangen med et logaritmisk potmeter vil høres lineært ut...

Dette er et utrolig forenklet innlegg... bare slik at det er sagt! Dette er helt sikkert et emne som mange kan skrive mye mer utfyllende enn meg om, men tenkte bare at jeg skulle forsøke å gi et greit svar på spørsmålet ditt, så kan du heller studere mer på det hvis du ønsker det sjøl ;)

Edited by Finger
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tips! Takk 😊  
  • Heisann, Har en Line 6 Helix LT som dessverre blir brukt altfor lite om dagen så er vel på tide å få kvittet seg med den  Ble kjøpt ny på 4Sound Schous Plass (Oslo) i 2017 og har bare blitt brukt hjemme så vil si at den er i så godt som ny stand. Alt av original eske, kvittering osv følger med.  Pris: 8500 kr Sted: Oslo Bilder: Kommer
  • Bright Onion leverer rimelige og bra patchbays. https://www.brightonion.co.uk/4-gang-2/ Har brukt Bright Onion til alle mine patchbays, splittere, aux-switcher etc i noen år nå, aldri noen problemer.
  • Ser behovet for en patch bay. Trenger ikke noe mer fancy enn: gitar inn, 2 inn (fra brettet) og 2 ut (til amper).  Noen som vet om noe bra? Eller kanskje kan lage noe bra?  
  • Det å faktisk prøve gitarer før man kjøper, er jo det aller beste hvis man har mulighet for det. En gitarsjappe vil også sette på et nytt strengesett og gi deg en setup, uten kostnad for deg, hvis det er nødvendig, før du tar med deg gitaren hjem. I hvert fall hvis du ber om det.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.