Web Analytics
Jump to content

Monitorer?


M55ikael
 Share

Recommended Posts

Hva er den den billigste og beste monitoren man kan få til hjemmebruk? Jeg er ganske seriøs på miksing og, lyd men har ikke studio, så rommet er ikke akkurat ideelt. Akkurat nå bruker jeg noen Scandyna minipods som monitorer (høyttalere for ca 4000 kroner, men de er ikke designet som monitorer). De de gir god lyd, men jeg har en mistanke om at de kolorerer en del ettersom miksene høres forferdelig mye bedre ut på dem enn på andre høyttalere.

Som forsterker bruker jeg en liten, snerten og norsk forsterker fra Tandberg (troll). Denne skal være ganske god, og skal ikke kolorere alt for mye (men er ikke designet for studio). Hvis høyttalerne har egen forsterker er det et pluss, men ikke absolutt nødvendig.

Noen forslag? Budsjett 3-6000, helst i midten av det. Kjøper gjerne brukt.

Edited by M55ikael
Link to comment
Share on other sites

Er det den lille sorte tandberg boksen med sånn lampebryter du har :) Vel, den er jo ok, men den klarer ikke å drive all verdens av høyttalere da..

Hvis du ikke har all verdens til budsjett finner du ofte helt greie hi-fi høyttalere som er langt mer frekvenslineære og nøytrale en såkalte "monitorer". Hvis du skal ha aktive kan du jo se etter Genelec sine modeller - ikke noe ekstraordinært, men helt ok synes jeg egentlig.

B&W 800 serie (ny eller gammel) er faktisk noe av det beste til monitoring.. dette er "hi-fi høyttalere" men har alltid blitt brukt i studio både til nærfelt og fullrange. Brukt av Abbey Road og mange andre store studioer. NRK bruker vel fortsatt den gamle 800 Matrix serien til radio/lydredigering osv (i de beste suitene i alle fall)

Edited by Greener
Link to comment
Share on other sites

Er det den lille sorte tandberg boksen med sånn lampebryter du har :) Vel, den er jo ok, men den klarer ikke å drive all verdens av høyttalere da..

Det er denne her: th_troll.jpg

En helt grei hifi forsterker med kanskje de kraftigste 2x25 wattene du kan få. Har ikke behov for kraft, bare god lyd. Det er ikke så bra å mikse med alt for høy lyd uansett. Høyttalerne må passe til nærfeltsbruk og få plass på en medium størrelse ikea benk :). Rommet er langt fra ideelt, så jeg vil ikke bruke alt for mye penger heller.

Som sagt, budsjettet ligger på ca 5000, kan kanskje strekkes så langt som 7000.

Genelec altså?

Edited by M55ikael
Link to comment
Share on other sites

Ok, nå snakker jeg litt mer med meg selv her, hva tror man er best til monitorbruk av B&W CM1 (med Troll forsterkeren) og Genelec 8030A?

Og hva er en grei bruktpris for Genelec 8020? Det er en som bor rett ved meg som har avatert noen på Finn for 4000, men er ikke det nypris da?

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ikke prøvd hverken de nye Genelec modellene eller B&W CM serien, men mitt tips er nok 8030A. Praktisk løsning og helt sikkert grei monitoring lyd.

8020 blir for pinglete spør du meg (et 6,5" bass element er det beste kompromisset i en 2-veis spør du meg) og 4k høres ikke billig ut nei :)

Du kan jo sjekke bruktmarkedet etter litt eldre B&W 800 serie da - du kan finne 805xxx til under 5 tusen. Men det spørs om du blir så fornøyd med tandberg ampen til noe slikt.. Jeg brukte en 120 watts effektforsterker av relativt solid kvalitet til mine 805 Matrix når jeg hadde de.

Edited by Greener
Link to comment
Share on other sites

Ja jeg vet sannelig ikke.. men det er vel ingen tvil om inspirasjonen for

2030A og 2031A (Behringer)

vs

1030A og 1031A (Genelec)

i alle fall.. :) Men jeg vet ikke om jeg har helt troen da.. Jeg tviler f.eks på at de har brukt samme høyttalerelementer som Genelec selv om de muligens omtrent har kopiert elektronikken. Ser ikke for meg at de importerer dansk/norsk produserte elementer til Kina for å bygge "kopi" høyttalere. Men sammenlignet med mange andre såkalte "monitorer" er nok Behringer tingene greie nok tenker jeg.

Fant en test av Behringer og andre ting forresten :

http://www.prorec.com/Articles/tabid/109/E...s-Reviewed.aspx

Edited by Greener
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Har Behringer Truth B2031 selv. Og har aldri angret.

En kompis av meg har Genelec 8050DSP samt større eldre Genelecs som jeg har glemt hva heter. Det låter som ei kule og er fantastisk nøyaktig - men

det er i et spesialdesignet rom.. merk deg det. Og det koster flesk..

Det er stor forskjell på Genelec og Behringer.. - de bare SER like ut. Hadde det vært Genelec-elementer i Behringer sine høyttalere.. hadde kostet minst like mye som de finske. Tro aldri noe annet.

Du får knapt bedre til Behringers pris.. men du kan være uheldig å få et mandagseksemplar.. som går i stykker. Irriterende, men garantiene gjelder dog.

Det er MASSE lyd i de høyttalerne - men de er litt større enn virkeligheten - jeg liker det ganske godt, for da kan jeg øve på dem også. Dyrere monitorer er

selvsagt å foretrekke - MEN!! da skal du først ha behandlet rommet ditt først. Det er liten vits i å satse masse penger på monitorer uten å gjøre en skikkelig jobb

med bassfeller og demping (eggekartonger er forbudt).

Ellers er Rokit flotte greier, Mackie er veldig bra. Yamaha HS50 er supre monitorer i et lavere prisleie.. har kjøpt dem til et fritidsklubbstudio og ble gledelig overrasket. Har også gode erfaringer med Event TR8 .. etc.. etc.. Glem heller ikke Adam A7.. det er i det

hele tatt mye bra å velge mellom så lenge man styrer unna HiFi-markedet.

Selv mener jeg 8" bass-element er et minimum.. men man kan adde en sub.. - tror Adam A7 er rimelig bra i bunn også.. selv om det er 6.5" element i bassen.

Edited by fivel
Link to comment
Share on other sites

Jeg har samme erfaring som Fivel. Takket være en fleksibel musikkpusher, tror jeg at jeg har prøvd samtlige moniterer i prisklassen, og B2031 er et knallkjøp.

Helt på alvor. Behringer burde jobbe litt mer på "mojo"- siden av imaget sitt for at folk skal skjønne at de faktisk lager masse bra greier til en fornuftig pris.

Jobb litt med plassering, da de har et veldig snevert definert lytteområde, men det betyr samtidig at de ikke er så kresne på akustikk bak deg i store områder.

Jeg har en sub som jeg kobler inn i tillegg ved behov, hvis jeg vil høre hva som skjer lenger ned, men de fungerer greit på egen hånd.

Forøvrig er jeg veldig enig med Greener i at man kan komme like godt ut av det på begrenset budsjett med et sett med "vanlige" høyttalere, og i hvert fall hvis du bruker dem til annet enn miksing. Monitorer låter kjedelig..

Edited by CastorFiber
Link to comment
Share on other sites

Dyrere monitorer er selvsagt å foretrekke - MEN!! da skal du først ha behandlet rommet ditt først. Det er liten vits i å satse masse penger på monitorer uten å gjøre en skikkelig jobb med bassfeller og demping (eggekartonger er forbudt).

Eggkartonger gir diffraksjon.. rimelig essensielle saker for et godt justert rom spør du meg.. Men myten om at de lydisolerer eller demper bass er selvsagt bare tøys. Men det er også en myte at man må ha et akustikktilpasset rom for å utnytte en god monitor.

det er i det hele tatt mye bra å velge mellom så lenge man styrer unna HiFi-markedet.

Nja.. nå ER faktisk en del av monitor systemene fra f.eks B&W faktisk Hi-Fi ting.. Og tror du egentlig en god Hi-Fi høyttaler er mindre "klangnøytral", frekvens eller faselineære enn en "monitor" i den rimelige prisklassen ?

Selv mener jeg 8" bass-element er et minimum.. men man kan adde en sub.. - tror Adam A7 er rimelig bra i bunn også.. selv om det er 6.5" element i bassen.

Nå er det vel et spørsmål om hva du skal bruke monitoren til da.. En nærfeltsmonitor er nettopp det - nærfelt.. Dermed vil du måtte betale relativt mye penger for en høyttaler som faktisk klarer å gjengi frekvensområdet rundt delefrekvensen noenlunde godt i nærfeltet. Faktisk er det bedre jo mindre basselementet er i denne sammenheng, men det blir jo et kompromiss mellom bassgjengivelse, avgitt lydtrykk og forvrenging selvsagt. Men spør du meg er en 8" for stort i en nærfeltsmonitor og i en to veis høyttaler generelt, med mindre det benyttes et ekstremt bredbåndet diskantelement og reell tidsforsinkelse.

Edited by Greener
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.