Web Analytics
Jump to content

Enmannsforetak?


PerA
 Share

Recommended Posts

Jeg vil tippe at vi er flere her på forumet som gjør litt jobber både innen lyd, musikk og andre ting, og jeg håpet at man kunne utveksle erfaringer ang. arbeidslivet her.

Uansett, jeg hadde min første jobb som lydmann på fredag, noe som gikk bra. Jeg er lovet flere jobber i fremtiden av Eirik Slagtern (www.musikkgarasjen.no), mannen som har totalmonopol på vestsiden av Varangerfjorden når det gjelder lyd. So far so good.

Men han forlanger at jeg har et organisasjonsnummer, slik at han kjøper en tjeneste av meg i stedet for at jeg er ansatt hos han. Joda, det er nok litt sleipt, men det er hans premisser og han sitter på pengesekken.

Dessuten kunne det kanskje ha vært en fordel å ha et organisasjonsnr.

Derfor har jeg bestemt å starte et enmannsforetak, og her er det jeg har funnet ut:

- Registrering i Enhetsregisteret er gratis og gir deg organisasjonsnr.

- Du er ikke regnskapspliktig før du har mer enn 20 ansatte eller er verdt 2 millioner, men du må likevel oppfylle bokføring- og dokumentasjonskrav.

- Du er ikke momspliktig før du har tjent mer enn 50.000 over en 12 mnd periode.

Det jeg ikke helt har fattet er:

- Blir beskatningen på foretaket slått sammen med selvangivelsen?

- Gir dette meg noen flere fordeler?

Link to comment
Share on other sites

Du må vel også ha revisor. Er du sikker på at moms summen er 50 000? Det siste jeg hørte var 30 000 men den kan godt ha gått opp. Men er jo greit å være på den sikre siden. Ellers så ser jeg ingen grunn til at du ikke skal gjøre det. Men du blir jo regnskapspliktig eller hva det nå heter. Du er jo et "firma" som sender regning på jobben til Eirik. Dette må jo føres regnskap på, og du må ha en revisor til dette.

Link to comment
Share on other sites

Liten kommentar; nei.

Han kan godt føre regnskap selv, men han trenger en revisor som en gang i året sjekker at regnskapet hans stemmer :)

Var dette jeg mente. Skrev bare litt feil. Eller litt dårlig.

Jo, regnskapet må revideres, men du trenger nok ikke en statsgodkjent (eller hva det heter) revisor. Men en annen enn regnskapsfører må revidere regnskapet, er jeg ganske sikker på.

Dette er jeg og sikker på. Dette er for å kontrolere folk. Når moren min hadde eget firma med bare seg selv annsatt tok hun regnskapet selv men måtte sende alt inn til revisor på slutten av året. Og så er det påbudt at man tar vare på regnskapene i ti år. Men å få en revisor til å se på et lite regnskap kan vel ikke koste alverdens. Så jeg ville gjort det.

Link to comment
Share on other sites

- Du er ikke momspliktig før du har tjent mer enn 50.000 over en 12 mnd periode.

Det jeg ikke helt har fattet er:

- Blir beskatningen på foretaket slått sammen med selvangivelsen?

- Gir dette meg noen flere fordeler?

Inntekten fra foretaket (det vil si overskuddet i firmaet) føres som næringsinntekt i selvangivelsen. Det er derfor alltid lurt å holde av penger til å betale skatt.

Fordeler: Alt du trenger til å drive firmaet (laptop, øreplugger, decibel-måler o.l) kan regnskapsføres som utgift, slik at du "sparer" skatteprosenten på det du kjøper. Eksempel: Firmaet ditt drar inn 1 million i året, du betaler 50% skatt. Dersom du gjennom firmaet kjøper en Laptop til 10 tusen til å føre regnskap på, utgiftsføres denne. Du trenger da ikke å betale skatt av de 10000 du brukte - og maskina har da egentlig kostet deg 5000. Dette fordi du kun skatter av overskuddet i bedriften. Dersom det du kjøper koster 15000 eller mer må det avskrives - dette er mer komplisert. Kommer du opp i sånne summer bør du skaffe deg en revisor.

Ulemper: Ingen pensjonspoeng, dårlige sykelønnsrettigheter, ikke feriepenger o.l så lenge du ikke er ansatt.

Link to comment
Share on other sites

Du trenger heller ikke betale moms for ting du trenger til at drive bedriften, f.eks en pc.

Akkurat det er avhengig av om det du driver med er momspliktig eller ikke. Dersom dine tjenester er momspliktige kan/må du føre eget momsregnskap - der du kan trekke fra moms på ting du kjøper o.l. Dersom du er momspliktig tror jeg det er lettest å skaffe seg en regnskapsfører med en gang, med mindre du har økonomisk utdannelse selv.

Link to comment
Share on other sites

Inntekten fra foretaket (det vil si overskuddet i firmaet) føres som næringsinntekt i selvangivelsen. Det er derfor alltid lurt å holde av penger til å betale skatt.

Hvordan gjør jeg det da med regnskapet? Skal jeg bare føre inn evt. overskudd/underskudd i selvangivelsen, samt legge ved regnskap?

Takker så meget for svar. :)

Link to comment
Share on other sites

I forbindelse med innlevering av selvangivelse må du levere "RF-1175" - http://www.skatteetaten.no/upload/skjemaer...?epslanguage=NO

der du fyller ut det du kan.... Regnskapstallene skal føres inn i dette skjemaet.

Du trenger egentlig ikke å legge ved noe regnskap, da du med ditt firma allikevel ikke er revisjons- eller regnskapspliktig, kun bokføringspliktig. Det vil si at du må ta vare på ALLE kvitteringer og bilag for inntekter og utgifter i firmaet i 10 år (minst).

Som du ser i skjemaet fra skatteetaten er det nokså mye å fylle inn, men hvis du bare har et lite firma der det eneste du gjør er å kjøre lyd - ikke kjøp/salg/utleie - blir det ikke så kompliset, men det kan være greit å evt. kjøpe en grei bok eller spørre på likningskontoret.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tips, men dette er et kit som sannsynligvis ikke er verdt mer enn varmeverdien om en fyrer den i peisen når alle godbitene er tatt av. De originale stemmeskruene var så dårlige at de ikke var brukbare, og en gikk regelrett i stykker. Verdien i denne vil nok først og fremst være gleden den kan gi meg Regner med det er flere enn meg som som har et lite lager med avplukkede deler. De er kjekke å finne til andre prosjekter. Merkelig nok blir man aldri ferdig....  
  • Lang tid uten lyst - og når den er på vei tilbake ser jeg at alt er på vei til å bli borte ... Trist, men leit og ingenting å gjøre med det. Og i mellomtiden har alle bildene i byggetrådene mine mistet seg selv - usikker på hvorfor det har blitt slik, men nå som forumet også er i ferd med å miste seg selv, er det kanskje ikke verdt å reparere? Jeg skal lete opp det nye forumet og se om jeg finner ett sted å poste oppdateringer i der 🙂 Takk for alt og alle her inne!
  • Jo,jo.Som du sier,det er moro å prøve seg fram. Tips:Ta vare på originale pickuper og annet stash fra gitaren,slik at du kan sette den i original stand når du eventuelt selger den.Folk vil helst ha gitarer i original stand,og er ikke villig til å betale det ekstra som du har kostet på den.
  • Tenker litt av poenget er stor forskjell egentlig. Bør bli interessante muligheter for å diale inn diverse toner i midtstilling, spesielt om jeg legger på en coilsplit av humbuckeren og. Risikoen er vel heller ikke superstor siden det går an å kjøpe til en som matcher bedre og ta den som blir til overs i en annen gitar. Eller selge. Får vel alltids igjen noen kroner for sånt. Har jækla lyst til å prøve altså. Titte på videoen nå EDIT: Må vel innrømme at jeg EGENTLIG tenkte å prøve med noe fra Guitar Fetish, men stadig utsolgt det jeg skal ha og da eser budsjettet fort ut....
  • Har prøvd dette selv,Lollar Novel 90 i neck og Seymour Duncan JB i bridge.Det ble for stor forskjell mellom pickupene.Spørs også hva du hovedsakelig spiller (clean/dirty/full distortion).Egentlig trenger du to gitarer,hehe:  
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.