Web Analytics
Jump to content

Ohm


BassMan
 Share

Recommended Posts

Ja nå skal du høre.

En forsterker leverer i utgangspunktet forskjellig effekt ved forskjellige impedanser, altså ohm. Det vil si at en poweramp som leverer la oss si 1000W i 2 ohm, klarer kanskje ikke mer enn 600w i 4 ohm og 300w i 8 ohm(Disse tallene er bare eksempler tatt ut fra luften). Nåvel. Dette har betydning for ditt valg av høyttaler, ettersom du gjerne vil at forsterkeren skal kunne levere større effekt enn høyttaleren leverer, slik at du unngår "klipping", som kan skade både forsterker og element. Klipping oppstår når forsterkeren rett og slett ikke klarer å levere nok strøm til høyttaleren, og du får uregelmessigheter i sinuskurven, som kan skade utstyret ditt.

Men

Det finnes et men.

Min gitarforsterker leverer 120W i 16ohm. Den leverer også 120W i 8ohm og 4 ohm. Hvordan kan dette ha seg? Jo, gitarampen min har dedikerte utganger for hver impedans(ohm), og det har den fordi man skal kunne drive flere høyttalerkabinetter. Trikset er at de drives i paralell, og dette funker slik at når mine to eksisterende høyttalere til sammen er på 16 ohm, og jeg kobler til et ekstra kabinett som også er 16 ohm, så vil disse to kabinettene tilsammen være på 8 ohm, i paralell. Merkelig, hva? Da må jeg skifte utgang bak på forsterkeren min fra den ene 16ohms-utgangen, til å bruke to 8-ohms utganger. Forsterkeren min leverer nå 120W i to paralelle utganger på 8 ohm.

Jeg vet ikke om dette var en oppklaring eller det motsatte.

Link to comment
Share on other sites

At to 16 omhs høytalere som blir koblet i paralell blir til 8 ohm er i grunnen ikke så rart.

Ohm er elektrisk motstand. En høy ohm-verdi vil prøve å begrense strømmengden. Hvis du ser på ohm-motstanden i en høytaler som en vannkran så kan man tenke seg at stor motstand i krana er en høy ohm-verdi. Hvis man paralellkobler to vannkraner så kan det jo slippe gjennom dobbelt så mye vann. Med andre ord så er ikke motstanden like stor lenger.

Hvis man har to kabinett på 8 ohm hver så vil disse til sammen utgjøre 16 ohm hvis de seriekobles, og kan kobles til en 16-ohms utgang.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Dagens ble LTD EC1000T. Fikk renset halsen med leomon oil, justert litt og testet et GHS David Gilmour 50-10.5 sett jeg hadde liggende. Veldig crispy og fin lyd.   
  • det behøver ikke å bety at de ikke får solgt mye likevel. hvis du tenker over det; passer ikke den beskrivelsen (idiot) på skremmende mange folk? tipper qanon-bevegelsen har en del slike i sine rekker..... og bassister.... bruktbilselgere......påvirkere.....fanatikere av alle slag....folk som trives i dress.......personen som fant opp begrepet "supermåling" i forbindelse med meningsmålinger.....kommunikasjonskonsulenter......folk som gleder seg til neste the fast and the furious  - film .....prosjektledere for veiprosjekter i bergen.....folk som ikke kjører motorsykkel.... og mange, mange flere. faktisk tar jeg meg selv i å tenke "er JEG en idiot?" en gang i blant. svaret der er riktignok alltid nei, men jeg slutter aldri å spørre likevel. viktig å ta en selvevaluering en gang i blant. regner med de fleste innser at det meste av dette jeg har skrevet bare er tull, designet for å skape litt latter (forhåpentligvis). men det første poenget står likevel: det finnes overraskende mange som går på slike ting som Audun sikter til. en del fabrikanter av ubrukelige produkter skor seg på slike folk. det eneste man kan gjøre i møte med slikt, er å prøve å sørge for at man selv, og folk man bryr seg om, ikke går i fellen. å prøve å skåne en stor gruppe mennesker for slikt, er ikke enkelt. jakten på gode tilbud sørger for det, og er sterkere enn mange tror.
  • HB eller ikke - da jeg vokste opp på 70 og 80-tallet fantes det mye DRITTGITARER. Altså de rimelige. Tror du skal vært sykt uheldig med en hvilket som helst lavprismerke for å komme NED på det nivået mye av skrotet den gang var på.
  • Jeg har et lite verksted og skrur litt i gitarer, hovesakelig egne og for venner og bekjente men tar litt oppdrag utenom også når jeg har tid og anledning. I den forbindelse har jeg skrudd i en håndfull HB`s. Min erfaring er at de billigste er nettopp det, billige gitarer, men kommer man over 200Euro, er det stort sett gullfine nybegynnergitarer som trenger lite hjelp av meg (i motseting til de billigste hvor QC virker ganske fraværende). Hadde ikke nølt med å anbefale en av disse Suhr-aktige til en nybegynner om man trakter mot mer moderne stuk enn Epi og Sq. Når det er sagt, er man femten og har råd til drømmegitaren, skal man kjøpe drømmegitaren og drite i folk som mener HB er best i hele verden, for det er de ikke   
  • Jeg mener at det ikke er snakk om enten eller, men både og her, selv om jeg kjenner meg igjen. Confirmation bias spiller nok en vesentlig rolle. Og alder. Jeg er jo en nokså moden herremann som vokste opp med status-standarden Fender eller Gibson. Så hadde man temmelig mediokre varianter av dette - supplert med andre merkelige variasjoner fra merker som Vantage, Orpheo, Cimar (Ibanez), Hondo etc. Jeg kan huske at Wing-serien fra Washburn var regnet som annenrangs gitarer på den tiden (i min krets), mens jeg i dag ville ha gitt gode penger for en Eagle eller Falcon. (Yamaha SG-serien, Ibanez Artist-serien popper også opp som kvalitetsalternativer i dag) Jeg _tror_ at kvaliteten på det vi i min tid kalte billig-ræl er betydelig bedre nå til dags. Og det er jo hyggelig at man kan prissette velfungerende instrumenter i antall sixpacks:-)
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.