Web Analytics
Jump to content

Utvikle improviseringen


AC15
 Share

Recommended Posts

Jeg har lyst til å utvikle improviseringen min, komme et par steg videre, og bli litt bedre til å finne på ting å spille, ikke bare i pentaton-skalaene, som jeg kan veldig godt ;)

Men hvor skal jeg begynne?

Jeg kan den mixolydiske skalaen, den doriske, ionisk, aeolisk, og pentaton-skalaene.

Jeg vet om en side med skalaer som jeg også kan bruke:

http://www.all-guitar-chords.com/guitar_sc...29&get2=Get :)

Ønsker litt konkrete svar. ;)

Link to comment
Share on other sites

 • Replies 34
 • Created
 • Last Reply

Top Posters In This Topic

Til og begynne med, så ikke tenk så mye på hvilke skalaer du skal bruke. Finn deg, eller lag egne komp som er enkle å improvisere over, så jammer du med de til du føler deg absolutt trygg på det du spiller. Deretter kan du prøve og bruke forskjellige skalaer over kompene. Så start med de enkleste formene for skaler (penta. etter min mening) og så mikser du andre skalaer til du blir gal, mann! :D

Og ikke sist, men viktigst. Spill det du føler!

Link to comment
Share on other sites

Hm, konkret..

Lær om funksjonsharmonikk, altså hvordan akkorder forholder seg til hverandre, og om de forskjellige intervallene i akkordene og hvordan de forholder seg til dur-/mollskalaen. Dette finnes sikkert forklart på nettet, men bøker som Benestads musikklære (var det vel den het) forklarer også dette.

Tren gehøret ditt, så du kan spille hva du hører inni hodet ditt.

Hør på mye bra musikk, så du ikke hører bare dritt inni hodet ditt.

Skalaer og kirketonearter er en del av det, og ikke noe man skal neglisjere, men etter min mening er de irriterende overfokusert i diskusjoner om improvisasjon.

Edited by windofpain
Link to comment
Share on other sites

Hm, konkret..

Lær om funksjonsharmonikk, altså hvordan akkorder forholder seg til hverandre, og om de forskjellige intervallene i akkordene og hvordan de forholder seg til dur-/mollskalaen. Dette finnes sikkert forklart på nettet, men bøker som Benestads musikklære (var det vel den het) forklarer også dette.

Tren gehøret ditt, så du kan spille hva du hører inni hodet ditt.

Hør på mye bra musikk, så du ikke hører bare dritt inni hodet ditt.

Skalaer og kirketonearter er en del av det, og ikke noe man skal neglisjere, men etter min mening er de irriterende overfokusert i diskusjoner om improvisasjon.

Amen. Øret er din beste venn.

Link to comment
Share on other sites

funksjonsharmonikk, altså hvordan akkorder forholder seg til hverandre, og om de forskjellige intervallene i akkordene og hvordan de forholder seg til dur-/mollskalaen.

Du har ikke link?

Finner ikke etter et par google-søk ;)

Link to comment
Share on other sites

Definisjon på bra musikk er:

Skal ikke begi meg innpå å definere bra musikk, poenget er at skal man spille, så må idéene komme fra et sted, og lytter (og virkelig lytter) du mye på musikk, så plukker du opp mye verdifullt, enten det er bevisst eller underbevisst. Er du bevisst på lytteren i deg når du selv spiller, så er også sjansen større for at du spiller noe du vil like å høre, heller enn bare fordi du kan og at det er gøy å se fingrene sine bevege seg og fremprovosere lyd.

Høres sikkert selvfølgelig og banalt ut, men jeg mener det ikke kan understrekes nok hvor viktig lytting er for spilling.

Ja, og som det blir sagt, skal man improvisere er det sikkert lurt å høre på noen som er gode til det, gjerne fra forskjellige stiler musikk, så man ikke blir for snever mtp idealene man strekker seg etter.

Edited by windofpain
Link to comment
Share on other sites

Hør på mye bra musikk, så du ikke hører bare dritt inni hodet ditt.

Definisjon på bra musikk er:

Jaga jazzist, Cloroform, Farmers Market, Tord Gustavsen trio, The national Bank, Electro Ompaniet, Chick Corea, Eirik Minde, Stevie Wonder, Omar Sosa Trio, Dag Arnesen, Sidsel Endresen, Audun Kleive, Bugge Wesseltoft, John Scofield, Klovner i Kamp, Shining, Gatas Parlament, Barry White, Jamiroquai, BigBang, Bill Evans, Birgitte Damberg Trio, Come Shine, Elin Ødegaard, Eminem, E.S.T, Gåte, Helge Lien Trio, Håkon Kornstad, In the Conutry, James Brown, Jamie Cullum, Jan Eggum, Joe satriani, Steve Vai, John Patitucci, Kaizers Orchestra, Karl Seglem, The Kings of Convenience, Kirk Franklin, Kobert, Krøyt, Kurt Carr, Lee, Ritenour, Magnet, Mark Knophler, Mezzoforte, Misha alperin, Muse, Nils petter Molver, Nilsefix sine greier, Outcast, Pauly J, Prince, Pål thowsen, Rage against the machine, Ravi, RHCP, Ribozyme, Rockatansky, Ronny Jordan, Roy Powell, Samza, Sevendust, Sojo, Sting, Susanna and the magical orchestra, Thelonious Monk, Synkoke, Thomas dybdahl, Wibutee, Tore Brunborg, The trio, Tungtvann, Ultralyd, Urban connection, Vamp, Xploding plastix

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.

 • Siste aktive tråder

  • Interessant lesning.Jeg er nysjerrig på Harley Benton og kvaliteten på disse.Ikke at jeg har tenkt å kjøpe en selv,hehe,jeg har vel de gitarene jeg skal ha og er fornøyd med det.Men jeg har skrudd på en del billiggitarer oppigjennom tidene,og har vel dannet meg et bilde av hvordan det ser ut under den skinnende overflaten.Vet ikke om du tok noe bilde av elektronikken før du oppgraderte,men det hadde vært interressant å se hvordan det ser ut. Her er forøvrig et bilde av elektronikken på en Gibson:
  • Ser ut som det er kun i USA du kan få tak i dette.
  • Var redd den SC550-II ` en måtte kasseres etter å ha konstantert at halsen hadde en svak s-form når den ble forsøkt justert rett, men til min store overraskelse ble den veldig bra. Oversadelen var bare slengt nedi hakket uten å renske opp først, deretter hadde de kutta slottene. Tok den av, rensket og satte den i på ny. Da ble den marginalt lavere og et hakk under det jeg ville turt å file selv, men det fungerer helt perfekt. Og da kan det ikke bli bedre Båndene var så ujevne at gitaren ikke var spillbar uten ekstremt mye relief og kjempehøy action. Et bånd var mye høyere enn de andre til tross for at det tilsynelatende var forsøkt slipt allerede. Halsen ble ikke helt rett, som nevnt, ved å justere trussroden, så jeg satset på å kompensere med sliping av båndene. Her var det heldigvis masse å a av, og de er til og med rustfri. Holdt pusten etter at strengene var på, og kunne konstantere at den hadde fått ørlite relief av lasten strengene påførte. Action var svært lav, men - tadaa- ingen choking, unormal buzzing eller noe som helst. Det var ikke nødvendig å justere trussroden tilbake, halsen kom rett i stilling når strengene var spent opp. Justerte broa slik at action ved 1. streng havnet et sted mellom 1,25 og 1,5 og ca 1,75+ ved 6. Fungerte med lavere og, så jeg er veldig fornøyd med denne båndjobben - spesielt med et litt skremmende utgangspunkt. Tittet under pickup`ene og her hadde de på typisk Harley Benton-vis bomma med en skru slik at den stod nede i selve utsparingen. Får vel lime på en beta og bore et skikkelig hull. Ellers så pickupene forseggjorte ut med skikkelig strekkavlastning på kabel og 4 ledere til hver. Så her kan man sette opp coilsplitting om ønskelig. Alle hulrom er skjermet, og pot`ene er fullsize. Lønnetoppen ser ut til å være fullsize, men det er nok en veneer på toppen der igjen selv om den merkelig nok har en slående 3d-effekt. Gitaren låter bra akustisk og jeg høres sikkert dust ut når jeg påstår at disse Tesla-pickup`ene låter grisebra. Utrolig at denne gjengen klarer å selge en sånn haug med det som egentlig er kremdeler til den prisen - men det er dessverre ikke en ferdig gitar uten mye jobb når det er satt sammen på en sånn måte. Spesielt med tanke på at dette var erstatningen for et totalt vrak som ikke kunne reddes og gikk i retur. Vi vet jo at de får det til rett som det er - T-stylen jeg nevner over var nær perfekt i så måte (gitt bort til en ung musikkstudent som måtte flykte fra hjemlandet for et par måneder siden) og en TE40 Redblast (Filtertronsak)  hadde strøken hals og alle bånd sånn de skulle være. Nå må jeg bare få skaffet med en original Strat til samlingen. Og noe kult med floyd som den Solar`en nevnt over. Og få solgt den Big Muff Pi`en. Vi skjønner alle hvor dette bærer, ikke sant?          
  • Må innrømme at det har blitt noen flere Harley Benton siden åpningsinnlegget i denne tråden. Geniale gitarer å lære seg båndsliping og oppsett på, ikke så veldig stor risiko om noe skulle gå galt. Og man kan faktisk ha flaks å ende opp med et knallbra instrument etter litt jobb -  de fleste er ikke klare for bruk ut av esken. Paradoksalt nok er de dyreste jeg har kjøpt også de som kom mest uferdige. En Fusion II var ikke mulig å justere opp pga flere veldig ujevne bånd. Fikk tilbake en femhundrelapp og la ned litt arbeid på hals/bånd, og nå har den  veldig lav action uten noen problemer. Holder på med en SC550 II nå og her var første stopp å ta ut oversadelen, renske opp og montere den skikkelig. Noen fryktelig høye bånd, og har prøvd å justere halsen rett for å planslipe båndene men den er rett og slett litt s-formet når den rettes ut. Får bare slipe i vei og se hvor det bærer, kan vel kompensere mye med høyden på båndene tenker jeg. Målet er lav action og bittelitt relief, og jeg tror S-formen forsvinner da. Den låter ihvertfall overraskende bra, disse Tesla-pickup`ene er ikke til å kimse av. Med 5 HB-gitarer og en bass i samlingen tenker jeg det holder med det merket. Nå tør jeg ta for meg dyrere instrumenter om det skulle bli nødvendig   Sikler  på Solar, spesielt  A1.6FRC. Har ikke noe med floyd og aktiv elektronikk i samlingen, så det må bli neste. Kommer til å prøve å unngå å kjøpe gitarer uten rustfri bånd i fremtiden og Solar kommer med det. Alternativt må jeg lære meg å skifte bånd. Har jo noen HB med nikkelbånd jeg kan øve meg på  
  • Er det noen som vet hvor man kan få tak i roasted pine emner som kan brukes til el kropp? Det eneste jeg har funnet er amerikanske sider der emne koster ca 1500,- kr men frakter er på 4000,-   Det eneste norske jeg har funnet er terrasse plank med det er for tynt og smalt. 
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.