Web Analytics
Jump to content

Mastering


Floydian
 Share

Recommended Posts

God dag.

Eg har dei siste månadane lagt diverse Pink Floyd-covers og fekk endelig CD'en ferdig i går. Alt er tatt opp på ein hard-disc-recorder. Etter å ha lagt songane inn på dataen og fått ein venn til å høyre på, meinte han at eg burde mastra sangane.

Jo, problemet er det at eg ikkje veit kva mastering er, korleis eg gjer det eller kor eg gjer det. Så spørsmålet mitt blir, kva gjer mastering med lyden? Eg har filene på PC'en, kan ein kjøpe eit program for å mastre dei, eller laste ned?

Ja, det var vel det, håpar på raskt svar.

Link to comment
Share on other sites

Du skal ikke mastre selv.

Mastering er VANSKELIG og bør gjøres av en proffesjonell mastering engineer.

I all enkelhet, så går mastering ut på å "proffesjonalisere" lyden ved å forsiktig compressere og eq-e den ferdige miksen.

Link to comment
Share on other sites

Men, den som intet våger - intet vinner.

Du trenger et program som kan kjøre et rack med plugins. Steinberg Wavelab er fint til mastring.

Prøv deg frem med følgende (i denne rekkefølgen):

1. Legg på en multibånd kompressor (feks Waves C4). Komprimer og balansér de forskjellige båndene.

2. Legg på en ren kompressor på hele sporet feks (Waves RComp).

3. Legg på en bra EQ. Dra opp litt ved ca 16 kHz, og ksnekj litt ned ved 280 Hz.

4. Legg på en limiter for å øke volumet (Waves L3 er bra).

Alternativt kan du prøve deg frem med iZotope Ozone. Det er en komplett plugin for mastring.

Er dette en viktig innspilling så bør du vurdere å få jobben gjort av noen med skikkelig utstyr, men det er ingen grunn til å ikke prøve det selv også. Du lærer masse på det.

Link to comment
Share on other sites

Men du har gått på musikkproduksjon og vet ganske mye om det.

Fyren har ikke peiling på hva mastring er, tror ikke det er noen særlig god ide å prøve seg da (hvis han har planer om å gi det ut, that is... Ikke noe problem å prøve seg hvis det bare er et moroprosjekt eller noe sant. )

Link to comment
Share on other sites

Prøv selv! Ingen ting i veien for å prøve selv! Den beste måten å bli god i noe er å prøve og feile. ikke minst lære av sine feil. Spørr og grav hvis du snakker med fagfolk eller folk med peil.

Som sagt, høres det rævva ut når du har mastra det er det ikke værre enn å starte på nytt og prøve andre innstillinger og metoder.

Lykke til =)

Link to comment
Share on other sites

Guest Ziggy Stardust

Strengt tatt var jeg aldri i timen, og jeg lærte ved å prøve og feile. Selvfølgelig hjalp det å kunne om lyd generellt, men erfaringen hjalp mest.

Studerte du musikkproduksjon? Hvor, og hvordan var det?

Har lenge tenkt på no lignende.

Link to comment
Share on other sites

Guest Ziggy Stardust

Har hørt mye negativt om Noroff, spørs om jeg tør å bevege meg inn der.

Har tenkt på musikkvitenskap ved UiO. Any thoughts?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Godt tips, men dette er et kit som sannsynligvis ikke er verdt mer enn varmeverdien om en fyrer den i peisen når alle godbitene er tatt av. De originale stemmeskruene var så dårlige at de ikke var brukbare, og en gikk regelrett i stykker. Verdien i denne vil nok først og fremst være gleden den kan gi meg Regner med det er flere enn meg som som har et lite lager med avplukkede deler. De er kjekke å finne til andre prosjekter. Merkelig nok blir man aldri ferdig....  
  • Lang tid uten lyst - og når den er på vei tilbake ser jeg at alt er på vei til å bli borte ... Trist, men leit og ingenting å gjøre med det. Og i mellomtiden har alle bildene i byggetrådene mine mistet seg selv - usikker på hvorfor det har blitt slik, men nå som forumet også er i ferd med å miste seg selv, er det kanskje ikke verdt å reparere? Jeg skal lete opp det nye forumet og se om jeg finner ett sted å poste oppdateringer i der 🙂 Takk for alt og alle her inne!
  • Jo,jo.Som du sier,det er moro å prøve seg fram. Tips:Ta vare på originale pickuper og annet stash fra gitaren,slik at du kan sette den i original stand når du eventuelt selger den.Folk vil helst ha gitarer i original stand,og er ikke villig til å betale det ekstra som du har kostet på den.
  • Tenker litt av poenget er stor forskjell egentlig. Bør bli interessante muligheter for å diale inn diverse toner i midtstilling, spesielt om jeg legger på en coilsplit av humbuckeren og. Risikoen er vel heller ikke superstor siden det går an å kjøpe til en som matcher bedre og ta den som blir til overs i en annen gitar. Eller selge. Får vel alltids igjen noen kroner for sånt. Har jækla lyst til å prøve altså. Titte på videoen nå EDIT: Må vel innrømme at jeg EGENTLIG tenkte å prøve med noe fra Guitar Fetish, men stadig utsolgt det jeg skal ha og da eser budsjettet fort ut....
  • Har prøvd dette selv,Lollar Novel 90 i neck og Seymour Duncan JB i bridge.Det ble for stor forskjell mellom pickupene.Spørs også hva du hovedsakelig spiller (clean/dirty/full distortion).Egentlig trenger du to gitarer,hehe:  
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.