Web Analytics
Jump to content

Defret?


paven

Recommended Posts

Har tenkt en del i det siste på å fjerne båndene fra min kjæreste Aphrodite. Men så fant jeg ut at det kanskje ville vært bedre å kjøpe en ny hals til den istede. Er det mulig?

Om ikke, hvordan fjerne båndene å få best mulig resultat?

Link to comment
Share on other sites

Hei!

for det første, hva slags bass er din kjære Aphrodite?? :)

Dersom hun er en Fender-lignende sak (Jazz eller P-bass), så er det ikke noe problem å kjøpe en ny hals. Da er det standard-mål og både Warmoth (relativt dyrt) og Mighty Mite (relativt billig) og en rekke andre aktører har standard-halser til erstatning. Da har du begge verdener tilgjengelig for bassen din. Jeg ville nok vurdert det om jeg var deg.

Dersom hun ikke er en Fender-lignende bass (f.eks. den Yamahaen som du postet her ovenfor), så er det ikke så lett å få fatt i en ny hals. Da er ikke målene standard lenger, og det blir vanskelig å få fatt i en hals som passer nøyaktig. Så da må du mest sannsynlig få bygget den om.

Da er det to måter å gjøre det på. Den beste løsningen er å levere den inn til en kyndig bass-bygger, og så få lagt på et nytt gripebrett på den, da helst i ibenholt. Det er ekstremt hardt og tåler strengeslitasjen best. Ombyggingen vil innebære at det gamle gripebrettet blir slipt en del ned, og så legges det nye gripebrettet oppå.

Den andre løsningen er å fjerne båndene. Det er nok også best å la en kyndig person gjøre, for det er lett å flise opp gripebrettet når du tar ut de gamle. Men måten å gjøre det på er å varme opp båndene slik at limet som holder dem smelter/mykner, og så forsiktig løfte dem ut av utfresningen med en spesialtang. Deretter må hullet fylles med formtre. Fordelen med dette er at du får "båndmarkeringer" langs hele halsen. Avhengig av hvilket treverk det er i gripebrettet fra før (veldig ofte er det rosetre el.l.), så bør også overflaten behandles (gjerne med epoxy, slik Jaco gjorde). Da får man en hard overflate som tåler strengeslitasjen bra. Dersom man ikke etterbehandler såpass mykt treverk vil det fort oppstå groper etter strengene.

Et tredje alternativ jeg har hørt om (men som jeg ikke har hørt så mye positivt om) er å slipe ned båndene til de går i ett med gripebrettet. Kanskje det funker greit nok, men det jeg har hørt er at gripebrettet blir ujevnt over tid (treverket slites mer enn metallet).

Så det finnes en del valgmuligheter. :)

Link to comment
Share on other sites

Det er den elskede yamahaen som jeg postet bilde av :)

Hvor mye koster det sånn ca å få en proff til å legge på nytt gripebrett?

Edit: Er Lønn et brukbart alternativ?

Edited by paven
Link to comment
Share on other sites

Det er den elskede yamahaen som jeg postet bilde av :)

Hvor mye koster det sånn ca å få en proff til å legge på nytt gripebrett?

Edit: Er Lønn et brukbart alternativ?

Lønn er altfor mykt, og må i tilfelle behandles med f.eks. epoxy. Jeg har ikke peiling på hvor mye det koster å få en proff til å gjøre dette... sikkert 2-3000... minst. Jeg betalte 1500 for å få gjort dette, men det var helt tilbake i 1986, så jeg tipper det koster en del mer i dag. Det er bare en måte å finne det ut på, og det er å ta en telefon og spørre.

Kan kanskje lønne seg å bruke pengene på å kjøpe seg en fretless-bass i stedet? :)

Link to comment
Share on other sites

Vel, jeg har da fått høre noe helt annet.

Hei !

Det er aldri godt å si hvordan gripbrettet er etter at frettene er tatt ut. Er det lønn eller et mørkt treslag ?

Er det mørkt treslag er det lettere å kamuflere utrevne fliser.

Det kan være like lurt å bare file ned frettene og la tangen sitte igjen som markering.

Dette vil koste ca 800.-

Er det påskrudd hals lar det seg gjøre å sette på nytt gripbrett.

Pris 1500.--

+ frakt.

Edit: Så da lurer jeg bare på... Hva er best til syvende og sist, file ned eller nytt gripebrett? Ikke tenk på prisforskjellen, det er tross alt en kjæreste jeg skal fikse på :D

Edited by paven
Link to comment
Share on other sites

Da var det rimeligere enn jeg hadde trodd, gitt! Hvor har du fått det prisoverslaget fra? Kan være greit å vite hvor man skal ta kontakt om man trenger noe! :)

Hmmm... med så liten prisforskjell ville jeg gått for nytt gripebrett. :) Smak og behag, gjerne... men da får du en ensartet overflate som låter likt og blir jevnt slitt. Så jeg ville gjort det.

Alternativt kan du jo selvsagt kjøpe deg en fretless? Du vet jo at Yamahaen fungerer flott som den er, så da vet du hva du får... Alltid en viss risiko involvert med sånne konverteringsprosjekter! :)

Selv fikk jeg bygget om en standard Precision bass til 5-strengers fretless den gangen i '86. Bassen ble bra (og langt bedre enn den hadde vært), men halsen var temmelig tjukk. Det skyldtes at de slipte ned de opprinnelige gripebrettet for å plane ut halsen, og så slipte de ned litt på baksiden av halsen. Men de kunne ikke ta for mye, for å unngå å blottlegge trussroden. Når jeg senere fikk bygget meg en 5-strengers fretless, ble resultatet mye bedre (halsen ble bredere og slankere og mye nærmere det jeg i utgangspunktet ønsket meg).

Men med en god båndbass vil den helt sikkert låte bra som fretless, og.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
 • Siste aktive tråder

  • Hei. Hvem er dere og hvilke sanger er det snakk om å spille?
  • Hallo. Hver dag tror jeg at jeg har oppnådd noe i dette livet. Ja, jeg har en høyere utdanning og til og med en vitenskapelig grad av en mester, men jeg jobber ikke i min spesialitet. Siden barndommen drømte jeg faktisk om å være psykolog, og derfor begynte jeg å tenke på å motta den andre høyere. Men for dette trenger jeg en meget betalt jobb, så nå leter jeg etter interessante ledige stillinger. Allerede samlet en CV på denne malen https://www.cvmal.no/cv-eksempel/ , og nå må du sende den til flere selskaper. Vi må jobbe noen år til for å endelig begynne å gjøre det du elsker.
  • Hei. Vi søker etter en bassist til et band i Arendal. Vi har tilgang til øvingslokale. Sjanger, rock. Vi er på utkikk etter en bassist som deler lidenskap for musikk og som har god teknikk og samspill. er åpen for å eksperimentere med ulike stilarter og låter, men vi ønsker også å ha et fast repertoar som vi kan øve på og fremføre. Vi er fleksibel når det gjelder øvingstider, men vi håper du er seriøs og engasjert. Hvis dette høres ut som noe for deg, vil vi gjerne høre fra deg snarest. Vi ser frem til å snakke med deg og finne ut mer om din musikkbakgrunn og interesser.
  • Lagde en hals av alm, og holder på med en jazzmaster kropp av samme planken . Underste kroppen er av surnet lønn.
  • Takk for det. Har brukt bjørk i toppen, alm i halsen og er usikker på kropp men tror det kan være sitka gran. Fikk en stor bit fra en arbeidskollega som ikke visste hva det var.
 • http://www.BILDELERstore.co.no

 • Støtt driften av GitarNorge


 • Https://Www.AutoDELER.co.NO
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.