Web Analytics
Jump to content

Spesialakkorder


perth
 Share

Recommended Posts

Hei alle musikere!

Jeg lurer på om noen av dere vet om et nettsted hvor jeg kan lære meg hvordan de forskjellige akkordene er bygd opp. Ikke bare de mest grunnlegende, men de litt mer avanserte(?). Som for eks. sus, dim, + , o.l.

Svar mottas med stor takknemlighet.

Link to comment
Share on other sites

Når du får inn de forskjellige uttrykkene, bygger alt seg på logikk, ren logikk, i form av, telling.

Ok, Suspended (sus), her tager man tersen (nummer tre i en skala), flytter den enten ett hak opp (sus4), eller ett hakk ned (sus2), ikke noe problem.

I 6-akorder legger du enkelt og greit på sekseren i skalaen på toppen av akkorden, dette gjelder ikke 7'er akkorder, ettersom en 7'er akkord egentlig er en senket sjuer (Bb/Hb). Og en såkalt maj7, er den "egentlige" sjueren, som da blir H/B i en C-dur

Det samme gjelder såkalte add-akkorder, du bare legger til en tone, som f.eks add9, hvor du simpelthen legger til nieren, som da også blir toeren, ettersom skalaen repeterer seg selv.

Diminished, er vel egentlig en m6-5 akkord, fire toner, med to halve toner i mellom hver av dem. NÅr man tenker lengre enn to sekunder, finner man da også ut at, ups, det finnes jo ikke mer enn tre forskjellige dim-akkorder, for etter det, begynner de å ta hverandre igjen (vil du fort merke hvis du setter deg foran et piano), så, du har C, C# og D dim, og resten er varianter av disse, egentlig...

Men, så støter du på - og +-tegn, hva er det, jo, da flytter du tonen en halv tone opp, eller ned, f.eks en Cdim, er en Cm6-5, da har du tonene C, Eb, Gb og A, A er sekseren, Gb'en er den senkede femmeren, Eb er moll-ersen og C er grunntonen.

Dette var vel de vanligste, si ifra hvis jeg har glemt noen, eller verre, skrevet feil, det er egentlig altfor sent for teoritimer nå *gjesp

Link to comment
Share on other sites

Diminished, er vel egentlig en m6-5 akkord, fire toner, med to halve toner i mellom hver av dem.  

...

Men, så støter du på - og +-tegn, hva er det, jo, da flytter du tonen en halv tone opp, eller ned, f.eks en Cdim, er en Cm6-5, da har du tonene C, Eb, F# og A, A er sekseren, F#'en er den senkede femmeren, Eb er moll-ersen og C er grunntonen.

hvis du sammenligner dette med en C moll6b5 så er det nesten helt riktig, bortsett fra en liten skjønnhetsfeil. Tonene er ikke C Eb F# og A i en C m6b5, men C Eb Gb og A.Dette fordi at C moll har 3 b'er. Den har ikke kryss altså blir det Gb og ikke F# (selv om det er samme tone på et piano f.eks). Hvis det skal være teoretisk riktig sagt så må man ikke blande # og b'er i en skala. Det er ENTEN # eller b'er.

Men egentlig s ville jeg sagt at det var en C7 som hadde alle tonene formisket og da blir det C Eb Gb Bb

Også ville jeg ha sagt at det er fire små terser på hverandre istedet.

Link to comment
Share on other sites

Cdim, er en Cm6-5, da har du tonene C, Eb, F# og A, A er sekseren, F#'en er den senkede femmeren, Eb er moll-ersen og C er grunntonen.

Bra initiativ, Gnome!

Bare en liten korreksjon. En C dim tar utgangspunkt i en C7 men alle tonene, bortsett fra grunntonen forminskes.

Altså C7 består av:

C - Grunntone, trinn 1 i C dur skalaen.

E - Ters, trinn 3 i C dur skalaen.

G - Kvint, trinn 5 i C dur skalaen.

Bb - Septim, trinn b7 i C dur skalaen. ( b betyr en halv tone lavere, ett bånd på gitaren.)

I en C dim forminskes alle tonene, bortsett fra C, da får vi:

C - Grunntone.

Eb - liten ters.

Gb - forminsket kvint.

Bbb - forminsket septim. (Bbb = forminsket, Bb = liten, H = stor, H# = forstørret [når vi snakker om septimer i C dur!])

FYI legg til en 'ess' for hver b, og 'iss' for hver #. Bbb uttales Bessess, Bb blir Bess, H blir H, H# blir Hiss. [Gjelder ikke E og A med b, disse blir Ess og Ass.]

Litt dyp teori i sene timer har vi bare godt av. :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.