Web Analytics
Gå til innhold
  • Bli medlem

Gitarguiden del 3a


Greener

Det finnes en uendelighet av produsenter og gitarmodeller å velge i, men merkelig nok er stort sett alt av moderne gitarer basert på noen klassiske gitarmodeller fra produsentene Gibson og Fender. Grovt sett finnes det to gitartyper – Fendergitaren og Gibsongitaren. De fleste gitarer som er laget senere enn femtitallet, baserer seg på en av disse gitartypene. Forskjellen mellom Fender og Gibson gitaren, ligger i måten gitarene er konstruert, noe som i varierende grad er med på å sette sitt særpreg på lyden, og hvordan gitarene er å spille på.

Typiske særtrekk og forskjeller mellom Fender og Gibson gitarer

Fendergitarer:
– Gitarene er ideelle for samlebånds produksjon, og krever lite manuell bearbeidelse

– Halsen er skrudd fast til kroppen med skruer og en metallplate som støtte på baksiden av halslommen. (Bolt-on)

– Hodet på halsen er ikke vinklet bakover. Man bruker derfor et strengetre for å endre vinkelen mellom oversadel og stemmeskrue på de lyseste strengene

– Vanligvis sitter alle stemmeskruene på samme side av hodet.

– Gitaren har et stort plekterbrett, eller en monteringsplate i metall der pickups og annen elektronikk er montert.

– Det er ofte to eller tre singelcoil pickups på gitaren, men det er ikke uvanlig å erstatte en eller flere med en humbucker.

– 25,5 tommers mensur/strengelengde (avstanden fra bro til oversadel)

– Gitarene er bygd i billig og lett tilgjengelige treverk som lønn, ask og or.

- Kroppene er relativt tynne og helt flate

– Standard heldekkende bil lakk på alle modeller bortsett fra «sunburst» utgavene. Halsen er lakkert med klar lakk.

Gibsongitarer:
– Produksjonen av gitarene krever en del manuelt arbeide, selv om mye blir gjort maskinelt.

– Halsen er limt fast til gitarkroppen. (set-neck)

– Hodet på halsen er vinklet bakover, og halsen er vinklet noe i forhold til kroppen.

– Vanligvis sitter det tre stemmeskruer på hver side av hodet

– Pickups og elektronikk er ofte montert fra baksiden av gitaren, og ikke på et plekterbrett eller monteringsplate.

– Som regel har gitaren humbucker- pickups, Men en singlecoil type (P90) ble brukt de første årene, før humbucker pickupen ble oppfunnet.

- 24,75 tommers mensur/strengelengde (avstanden fra bro til oversadel)

– “Eksotisk” treverk slik som ulike Mahogny typer er brukt både i hals og kropp. (Figurert lønn er ofte limt på kroppens overflate når delvis gjennomsiktige lakktyper brukes)

- Ganske tykke kropper, og gjerne med kantlister på både kropp og hals. Gjerne overflatekrumning på kroppens overflate.

- Forseggjort lakk, oftest med delvis gjennomsiktig finish over treverk med pent mønster. Også halsen er lakkert i samme fargetone som kroppens bakside.
 

De originale amerikanske klassikerne

 

Fender og Gibsons original modeller fra 50/60 tallet dannet grunnlaget for mye av det som har blitt produsert siden og vi skal derfor ta en rask kikk på de ulike modellene. Gibson og Fender er produsenter med så lange historier, og så enorme modellprogram at vi dessverre ikke har noen mulighet til å gi et fullstendig bilde av disse pionerene innenfor gitarproduksjon. Men det finnes en mengde informasjon både i bokform, og på Internett for de som er interessert i emnet. Les for eksempel Arne Kristoffer Hasts glimrende artikkel serie om Gibson Les Paul modellens historie her på gitarnorge.

 


Fender Esquire/Broadcaster/Telecaster

152.jpgFenders første el-gitar. Ble introdusert som Esquire i 1950 og har blitt produsert uavbrutt siden. Det er en enkel og funksjonell gitar med fast bro og en eller to singelcoil pickups av ulik størrelse og form. Ofte forbundet med Country, men dette er en meget god allrounder som kan brukes til alt fra Metall til Jazz.

Den har en ganske karakteristisk lyd som ofte beskives som «twangy». Gitaren har kanskje litt lite justeringsmuligheter med standard pickupene, men det eksisterer modeller med alternativ pickup konfigurasjon også.

Som alltid med Fender – gitaren er nesten umulig å ødelegge, og enkel å reparere.

Fender produserer i dag en mengde ulike Telecaster modeller. Alt fra kostbare Custom Shop modeller, til de rimeligste modellene som selges under Squier navnet og produseres i lavkostland.


Fender Stratocaster

151.jpgFenders andre el-gitarmodell. Introdusert i 1954 og er kanskje verdens mest solgte, brukte og ikke minst kopierte gitar. Modellen har hatt ulike forbedringer og forandringer gjennom årene, men grunnkonstruksjonen er den samme.

Forandringene på Stratocasteren i forhold til Telecasteren var relativt store : Flere og litt annerledes pickups, som ga en annen lyd og litt større lydvariasjon. En mer ergonomisk kropp (faktisk den dag i dag et spektakulært eksempel på god design) og et tremolosystem i stedet for en fast bro, som ga muligheten til å justere tonehøyden på strengen mens man spilte.
Lyden beskrives ofte som «quacky» (spesielt med pickupvelgeren i posisjon 2 og 4) eller «bell like». Gitaren kan brukes til alt mellom himmel og jord, og som Fendere generelt er den meget solid, og enkel å reparere. Det eksisterer en mengde ulike utgaver av stratocasteren med blant annet ulike pickups og tremolo systemer.

Den første utgaven av gitaren hadde en pickup velger med 3 valg for å velge 1 av tre pickuper, men etter at gitarister fant ut at de kunne lirke bryteren til å stå mellom to posisjoner og dermed velge to pickups samtidig ble det utviklet en bryter med 5 posisjoner og dermed mulighet til å velge kombinasjoner av de ulike pickupene.

Fender produserer i dag en mengde ulike Stratocaster modeller. Alt fra kostbare Custom Shop modeller, til de rimeligste modellene som selges under Squier navnet og produseres i lavkostland.


Gibson Les Paul

153.jpgGibson første el-gitarmodell med massiv kropp, introdusert i 1952. Oppkalt etter musikeren Les Paul som i større eller mindre grad var med på å utvikle gitaren.

Selv om gitaren har vært en bestselger de siste 40 årene var produksjonen relativt lav de første årene og Gibson sluttet å produsere denne modellen helt mellom 1961 og 1968 da de introduserte den moderniserte etterkommeren SG. Noe som ser ut til å være typisk for omtrent alle Gibson modeller, er at de oppnår en massiv popularitet flere år etter at produksjonen legges ned grunnet sviktende salg. Så også med Les Paul som ble veldig populær blant en ny generasjon musikere på slutten av 60 tallet, hvorpå produksjonen startet opp igjen. Siden har gitaren vært Gibsons absolutt bestselgende modell, og er stadig i produksjon.

Les Paul modellen er en meget forseggjort og massiv gitar med en kroppsfasong hentet fra akustiske gitarer. Gitaren har fastlimt hals, og selve konstruksjonen er mer avansert enn Fender gitarene, men dermed også dyrere å produsere/kopiere.

Mange vil nok oppleve en Les Paul som litt tung og klumpete, men dette er smak og behag. Lyden er ganske karakteristisk, og omtales gjerne som varm og “tett” eller tung. Gitaren er kanskje ikke like universal som en Fender, da klangen er noe mørkere, og dermed ikke “skjærer” like godt gjennom resten av musikken på en innspilling, men lyden er elsket av maange. Egner seg like godt til Metal som til Jazz.

Les Paul modellen er en solid gitar, men mange har opplevd et delvis eller fullstendig halsbrudd i forbindelse med at gitaren har veltet eller løsnet fra reimen mens man spiller. Svakheten skyldes halsens konstruksjon fra området mellom overgang hode/hals og selve hodet. Eldre Les Paul gitarer på bruktmarkedet har overraskende ofte hatt et slikt halsbrudd, men det lar seg reparere av en god gitar-reparatør for en relativt rimelig penge.

Les Paul modellen var også basis for de rimeligere Junior og Special modellene. Gibson produserer i dag en mengde ulike Les Paul modeller. Alt fra kostbare Custom Shop modeller, til de rimeligste modellene som selges under Epiphone navnet og produseres i lavkostland.


Gibson SG

154.jpgIntrodusert som en erstatning for Les Paul modellen i 1961. Faktisk hadde SG modellen Les Paul betegnelsen på hodet de første årene, men i 1963 ble navnet bare SG (solid guitar)

De første utgavene hadde et tremolosystem, men etter hvert ble gitaren mest solgt med samme type fast bro som Les Paul modellene. Sg modellen er en litt modernisert utgave av Les Paul med omtrent de samme egenskapene, men med en enklere, lettere og mer ergonomisk kropp, samt bedre tilgang til de øverste båndene. Lyden minner mye om Les Paul, men med en litt lysere klang og litt mer “bite”. Enkelte SG modeller har et noe svakt halsfeste og som med Les Paul modellen er Sg modellen mer utsatt for halsbrudd og relaterte skader ved uforsiktig bruk, sammenlignet med gitarer med påskrudd hals.

Også SG modellen har blitt produsert i både en Junior og Special utgave.

Gibson produserer i dag en mengde ulike SG modeller. Alt fra kostbare Custom Shop modeller, til de rimeligste modellene som selges under Epiphone navnet og produseres i lavkostland.


Gibson V

155.jpgHeavy æraens kanskje viktigste symbol ble faktisk introdusert allerede i 1958 som en moderne og futuristisk modellserie sammen med Gibson Explorer. Salget var mildt sagt elendig og produksjonen ble lagt ned allerede i 1959. Bortsett fra enkelte bluesmusikere som la sin elsk på modellen, hevdes det at de fleste gitarene fra original produksjonen havnet som butikkskilt og utstillingsvarer grunnet sin radikale og pilaktige form.

I Midten av 60 årene ble gitaren tatt i bruk av blant annet Jimmy Hendrix og andre musikere som ønsket seg en spesiell gitar med en annerledes lyd og produksjonen av en noe oppdatert V modell startet igjen i 1967. Bortsett fra sin radikale form er gitaren ganske like andre Gibson modeller rent konstruksjonsmessig.

Modellen fikk egentlig sitt store gjennombrudd på 70/80 tallet med heavy musikkens inntog, men på dette tidspunktet hadde også kopi produsentene begynt å lage gode og ikke minst rimelige gitarer, og dermed gikk Gibson glipp av den helt store salgsbølgen.

Gibson produserer i dag flere ulike V modeller. Både under gibson og Epiphone navnet.

 


Gibson Explorer/Futura

156.jpgSom V modellen ble denne gitaren introdusert i 1958 som en moderne og futuristisk gitarmodell. Salget var nesten forsvinnende lite og produksjonen ble lagt ned allerede året etter.

I 1967 ble produksjonen gjenopptatt, da andre gitarprodusenter begynte å produsere lignende modeller som solgte relativt godt. Som med V modellen ble gitaren populær blant heavyrockerne på 70/80 tallet og kopiprodusentene tjente gode penger på explorer inspirerte modeller.

Bortsett fra sin radikale form er gitaren ganske like andre Gibson modeller rent konstruksjonsmessig, med unntak av hodet som har alle stemmeskruene på linje i stedet for 3 på hver side. Den første typen som ble produsert hadde imidlertid et V formet hode med 3 stemmeskruer på hver side, slik vi i dag kjenner fra f.eks Dean gitarene.

Gibson produserer i dag flere ulike Explorer modeller. Både under gibson og Epiphone navnet.

 

 

Gitar produsenter fra kopi æraen til nåtid

 

Her følger en oversikt over noen utvalgte gitarprodusenter, og litt informasjon om deres historie og modeller. Enkelte er nevnt, kanskje mest for å vise sammenhengen mellom produsentene og hvor liten industriens utspring egentlig er, selv med tanke på alle merker og modeller som har eksistert gjennom tidene.

Europeiske produsenter
Det er få store europeiske produsenter, og enda færre som har oppnådd noen nevneverdig status hva angår gitarer, men det er eksisterer noen produsenter de fleste kjenner til.

Vox
http://www.voxamps.com/
Vox produserte ulike gitarmodeller basert på Fender gitarer i England, før Fender var tilgjengelig i Europa. Senere introduserte de nye modeller som var mer unike konstruksjoner, de mest kjente er kanskje Mark III og VI, den såkalte «teardrop» modellen (grunnet sin dråpeformede kropp)

Vox har produsert mange ulike modeller med både 6, 9 og 12 strenger, både i England, Italia (EKO) Japan (Matsumoku/Aria) og Korea.

 

Klikk på bildene for mer informasjon 179.jpg

 

 


  • Liker 1



Brukertilbakemelding

Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.


  • Forumstatistikk

    40,4k
    Totalt antall emner
    732,2k
    Totalt antall innlegg
  • Medlemsstatistikk

    13 254
    Totalt antall medlemmer
    1 734
    Flest pålogget
    bentbratt
    Nyeste medlem
    bentbratt
    Ble med
  • Hvem er pålogget   0 medlemmer, 0 anonyme, 3 gjester (Se komplett liste)

    • Det er ingen medlemmer pålogget nå
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.