Web Analytics
Gå til innhold
  • Bli medlem

Gitarguiden - Del 6 - Kjøpsråd og anbefalinger


Greener

Gitar – Brukt, Nytt, Nettbutikker, Gitarpakker ?

Brukt eller nytt ?

Vi anbefaler på det varmeste å kjøpe brukt. Noen av verdens dyktigste gitarister spiller på godt brukte gitarer, faktisk :) 

Gitarer er ikke helt som elektronikk og mye annet, faktisk så stiger verdien på den rette gitaren gjerne med årene, dessuten varer gode gitarer lenge og det er generelt lite trøbbel med de. Kjøper du brukt får du forhåpentligvis en «ferdig innkjørt» gitar av en langt høyere kvalitet enn hvis du kjøper nytt. Du får rett og slett råd til en bedre gitar. Dessuten kan du selge den videre uten nevneverdig tap. Kjøper du en ny billig-gitar halveres verdien omtrent så fort du skal selge den, uansett hvor ny og strøken den måtte være. Kjøper du «feil» modell, kan du også få store problemer med å få solgt den i det hele tatt. Hvis du er usikker på bruktkjøp kan du spørre om råd angående annonser o.l. på forumet.

Gitarpakker

Det er mange nettbutikker og butikker som tilbyr såkalte «gitarpakker» med alt du trenger. Det er jo enkelt å forholde seg til, men kvaliteten på det du får er ofte svært begrenset. En såkalt gitarpakke inneholder gjerne noe slikt :

-En gitar

Forhåpentligvis en gitar som er ok å spille på, men som gjerne ikke er av særlig høy kvalitet og dermed kan gi deg en del plunder og irritasjon.

-En forsterker

Dette er gjerne aller billigste og dårligste sort. Umulig å videreselge og mest til irritasjon etter en tid

-En reim

en reim koster fra 50 kroner, og er noe de fleste av oss kan handle uten noen spesiell ekspertise :)

-En Elektronisk stemmeboks (Tuner)

koster fra ca 150 kroner og selges på alle butikker som selger gitarer. De tunerne som medfølger i gitarpakker kommer du bare til å bytte ut uansett.

-En kabel

kabler selges overalt, de med ok kvalitet koster fra ca 100 kr. Den som følger med i pakken kommer du til å bytte ut uansett.

Så hva står du igjen med da ? En forhåpentligvis ok gitar med noe annet skrammel uten bruks eller salgsverdi (satt litt på spissen)

Moralen så langt er altså – kjøp gjerne brukt og hopp over billige «gitarpakker» For mere informasjon om øvrig utstyr se artiklene omforsterkere og tilbehør

 

Nett eller butikk ?

Er du en førstegangskjøper, og du skal handle et billig instrument, så oppsøk en butikk hvor de faktisk vet hva de selger, og hvor de faktisk justerer og kontrollerer en billig-gitar før de selger den. Gitarer er ikke som det meste annet du kjøper.. Det skal gjerne justeres litt, variasjonen er ganske stor fra gitar til gitar og du som kjøper bør helst prøve gitaren før du kjøper. Handler du på butikk har du muligheten til å prøve ulike gitarer, få tilbud på ulike kombinasjoner av gitar, forsterker og tilbehør osv. De kronene du betaler ekstra i forhold til å handle hos en nettbutikk, tjener du glatt inn på at du nå har et sted å henvende deg for hjelp og spørsmål.

 

Kvalitet og pris

Vi snakker stadig om kvalitet i disse artiklene, men hva er det egentlig vi mener ? Vel, det hele avhenger litt av i hvilken prisklasse vi befinner oss, men for billige gitarer dreier det meste seg om spillbarhet. Altså at gitaren rett og slett er enkel å spille på. Et dårlig instrument er en veldig dårlig start for en nybegynner da gitarspilling er vanskelig nok i utgangspunktet om man ikke skal slite med en gitar som er tungspilt, ikke låter rent eller ikke holder stemmingen. For litt dyrere gitarer dreier kvalitet seg mye om hvordan gitaren låter men også her er spillbarheten en viktig faktor. Vi skjønner at ikke alle har muligheten til å bruke så mye penger på den første gitaren, men kjøper du et skikkelig instrument sparer du penger på sikt, samt at sjansen for å bli en ok gitarist nok stiger betraktelig for de fleste..

 

Prøve gitarer

Hvis du ikke kan spille noe som helst, er det selvsagt vanskelig å prøve gitarer. Men kan du to grep og en enkel melodilinje, har du stort sett det som trengs for å kunne danne deg et inntrykk av hvorvidt du liker en gitar eller ikke.

Enkle tips for testing av gitarer :

-Er gitaren veldig tung ? (å spille stående med en tung gitar kan være veldig slitsomt)

-Er den god å spille på når du sitter ? (du kommer til å sitte mye å spille)

-Forsøk å ikke legge så mye vekt på hvordan gitaren ser ut, det viktigste for en førstegangskjøper er å få en gitar som er god å spille på.

-Klarer du å få akkorder (grep) til å låte rent uten at du må bruke veldig mye energi på å presse ned strengene mot gripebrettet ?

-Hvis du følger ulike strenger oppover halsen og tester alle båndene, klinger tonene fritt uten skurring og uten at tonen dør ut umiddelbart ?

Hvis en gitar har problemer med strengeklirr/skurr eller på annen måte ikke er noe god å spille på, så prøv et annet eksemplar. Variasjonene er ofte store mellom hver enkelt gitar av samme merke og modell. Forøvrig kan betjeningen justere en gitar som ikke spiller godt, men ikke kjøp gitaren før de har forsøkt å utbedre problemet slik at du blir fornøyd.

 

Stå på krava :)

Still krav til butikken du handler hos ! Spør og grav hvis du lurer på noe, disse folkene lever i stor grad av å selge gitarer til folk uten erfaring, og du er på ingen måte den første eller siste nybegynneren som har ankommet butikken med kun Tom Dooley eller Smoke on the Water spilt på en streng som det eneste på repertoaret :)  Det er ikke flaut å handle gitar som nybegynner, det er en nødvendighet for å kunne lære seg å spille ! Det gjelder forøvrig uansett om du er 13 eller 50.

 

Kjøpsråd for forsterkere

En av de viktigste tingene å tenke på når man skal kjøpe en forsterker er hva man egentlig har behov for og hvilke muligheter man ønsker seg. Her er noen enkle punkter som kan gjøre et kjøp enklere. For en grundig gjennomgang av typer, definisjoner, virkemåte osv se artikkelen om forsterkere

 

Størrelse ?

Mange drømmer om et svært Marshall stack, men med mindre man skal spille konserter eller øve i et stort lokale, blir en slik løsning ofte litt upraktisk og ikke minst dyrt. Mange artister bruker kun en combo forsterker eller en top med et litt mindre kabinett også i konsert sammenheng. Forsterkeren skal uansett ofte mic’es opp (en mikrofon plasseres foran høyttaleren og lyden sendes til PA/Sanganlegg) og et 4X12 Kabinett er veldig stort å drasse med seg, spesielt om du skal frakte det i en vanlig personbil. For mindre konserter og opptredener rekker det som oftest med en middels stor combo uansett. På en annen side kan det være lurt å ikke kjøpe en alt for liten forsterker heller, de minste forsterkerne har ikke den “store” og energirike lyden man får fra en litt større forsterker, de er vanskeligere å selge på bruktmarkedet og man kommer fort i den situasjonen at de ikke strekker til når man skal begynne å spille sammen med andre eller holde små konserter. Man kan vel si at en combo forsterker med et høyttaler-element på 10-12 tommer (25-30cm) ofte vil kunne fungere godt både til øving og opptredener. Til ren øving kan også mindre forsterkere fungere utmerket og gi en god lyd

Type ?

Selv om rørforsterkere ofte omtales som “det eneste riktige” vil de fleste ha problemer med å skille mellom lyden fra f.eks en god modeling forsterker og en svær rørforsterker i praksis. Tusenvis av innspillinger tyder i alle fall på det. Artistene bruker nemlig ofte bare små comboer eller en effektenhet mellom gitar og miksebord i studio. For en nybegynner med begrenset budsjett som ennå ikke har funnet “sin lyd” eller stil er det som oftest greiest med en mindre forsterker som tilbyr ganske stor lydvariasjon, altså en modelerings forsterker.

For de som vil ha den klassiske rørlyden men som ikke spiller konserter e.l. kan en liten rørcombo på 5-25 watt eller en tilsvarende Top og Kabinett kombinasjon være en grei løsning. For de som vil ha en kompakt, lett, pålitelig og ikke minst enkel forsterker som også kan brukes sammen med en del effektpedaler kan en ren transistor forsterker være løsningen.

Merke ?

Det eksisterer et enorm utvalg av forsterkere, men det kan ofte være greiest å velge noe med et kjent merke med tanke på videresalg. Til forskjell fra mye annet er brukt gitarutstyr ganske kurante saker og man får ofte igjen 50-70% av nypris. Å selge en “ukurant” forsterker på bruktmarkedet er omtrent like enkelt som å omsette sand i Sahara, mens enkelte kjente eldre forsterkere øker faktisk i verdi for hvert år.

Brukt/Nytt ?

Nybegynnere er ofte engstelige for å kjøpe brukt, men gitarforsterkere av en viss kvalitet varer gjerne i ganske mange år (til forskjell fra annen forbrukselektronikk) så å kjøpe brukt er slett ingen dårlig idé. Man kan gjerne videreselge forsterkeren igjen uten tap også.

Prøv !

Nybegynnere synes ofte det er vanskelig å prøve utstyr, men når det kommer til forsterkere kan man gjerne be betjeningen i butikken om å vise frem og demonstrere ulike modeller, slik at man kan få høre hvordan de låter hvis man ikke er så god til å spille selv ennå. Det viktige i denne sammenheng er at man gjerne må spørre og grave angående mulighetene for å få til ulike typer lyd, kom gjerne med eksempler på musikk du tror ekspeditøren kjenner til og spør om han kan vise deg den typen lyd.

Anbefalinger Gitarer og forsterkere, bruk og nytt

Dette er en kvikk gjennomgang av noen relativt rimelige gitarer og forsterkere som passer fint til nybegynnere og litt viderekommende. Noe av dette koster noen kroner, men det er gjerne ting som holder litt lengre i og med at du ikke umiddelbart vil føle et behov for å kjøpe noe bedre. Dessuten har det en grei videresalgsverdi. Det koster nå engang noen kroner å produsere en god gitar eller forsterker og kjøper du litt ok utstyr først som sist slipper du mye tenners gnissel i forbindelse med både øving/spilling og stadig oppgradering av utstyr. (som jo alltid er et tapsprosjekt)

Gitarene og forsterkerne som anbefales er utstyr redaksjonen og forum medlemmer faktisk har prøvd og/eller eid og har jevnt over gode erfaringer med.

 

Gitarer

Squier Telecaster/Stratocaster, Affinity og Standard Serie

531.jpg

Squier er Fenders billigmerke og disse seriene representerer de rimeligste gitarene med akseptabel kvalitet. Standard serien har noe bedre mekanikk og elektronikk i forhold til Affinity serien, samt at de har noe tykkere kropper med samme mål som Fender modellene. Stratocaster modellene fåes også med HSS (Humbucker-singelcoil-singelcoil) pickup  konfigurasjon. Dette er greie gitarer men lider litt under relativt stor produksjonsvariasjon og kanskje ikke verdens bestebåndarbeide. Spesielt Affinity modellene finnes det masse av på bruktmarkedet, husk å sjekke ny-pris og hvilken modell selger faktisk selger før du handler brukt (sjekk modellbetegnelsen på hodet)

For mer info: Squier

 

Squier Telecaster/Stratocaster, Classic Vibe og DeLuxe serien.

532.jpg

Dette er langt bedre og mer påkostede gitarer sammenlignet med de rimeligere Standard og Affinity modelene. DeLuxe modellen kommer med Seymour Duncan pickups av enten vanlig singelcoil eller Hot-Rails type (Humbuckere i singelcoil format) og en meget god hals med avrundete kanter og godt bearbeidede bånd. Classic Vibe serien er gitarer som er inspirert av eldre Fender gitarer, de låter godt og er meget gode å spille på. Begge disse modellene koster altså litt mere, men de er virkelig også mye bedre gitarer. Disse modellene er nok ikke så enkle å finne på bruktmarkedet, men ny-prisen er ofte heller ikke veldig høy.

For mer info: Squier

 

Fender Standard Telecaster/Stratocaster

533.jpg

Dette er Fenders rimeligste serie som er produsert i Mexico. Greie gitarer med grei lyd, spillbarhet og jevn kvalitet. Stratocaster modellen fåes også med HSS (Humbucker-singelcoil-singelcoil) pickupkonfigurasjon for en litt “tyngre” lyd. Denne modellen har vært i salg i mange år og er dermed grei å finne brukt. Regn med priser fra ca 2500-3500,- på bruktmarkedet alt etter alder og tilstand.

For mer info: Fender

 

Fender Classic Player ‘60s Stratocaster

534.jpg

Dette er en relativt ny modell som produseres i Mexico, men her får du kvaliteter som du finner igjen i de dyrere amerikansk produserte Fender modellene. Veldig fine gitarer hvor man får den klassiske Fender lyden men med litt moderniserte detaljer som et litt flatere gripebrett og to punkts tremolo Skal du kjøpe nytt er dette et bedre kjøp enn Fenders Standard serie selv om prisen er noe høyere. Denne modellen er kanskje ikke så enkle å finne på bruktmarkedet, men de dukker opp nå og da på f.eks finn.no Vær oppmerksom på at fender har mange modeller med “classic” i navnet.

For mer info: Fender

 

Fender Classic Player Baja Telecaster

535.jpg

Dette er en relativt ny modell som produseres i Mexico. Her får du kvaliteter som du finner igjen i de dyrere amerikansk produserte re-issue modellene. Dette er en modell som er sterkt inspirert av de eldre Telecaster modellene fra Fender. Kanskje en litt spesiell gitar på mange måter, men absolutt et godt kjøp hvis du liker gitaren. Igjen er modell som kanskje ikke så enkel å finne på bruktmarkedet da den ikke har vært i salg så lenge. Vær oppmerksom på at fender har mange modeller med “classic” i navnet.

For mer info: Fender

 

OLP – Diverse modeller

536.jpg

OLP gitarene er MusicMan sin serie med rimelige gitarer produsert i lavkostland. Produksjonen opphørte i 2009 men de er fortsatt mulig å finne på bruktmarkedet. Dette er gode lettspilte gitarer med fin lyd. Utseende er kanskje litt spesielt, men dette er altså stort sett rimeligere utgaver av gitarer i 20000 kroners klassen, så mange må tydeligvis like utseendet. Unngå utgavene med Floyd Rose Tremolo med mindre du er sikker på at dette er noe du virkelig vil ha

For mer info: Google er din venn

 

Epiphone Les Paul Standard, Custom og Studio

537.jpg

Epiphone er Gibsons billig merke og gitarene produseres for tiden i Kina. Dette er langt fra Epiphones rimeligste gitarer, men disse modellene har en god spillbarhet og låter godt. Studio modellen er en litt lettere gitar med mindre “pynt”, mens Custom modellen har ekstra mye. Modellene er ellers ganske like. Gitarene har limt hals og er laget i mahogny slik som Gibsons originaler. Spesielt Standard modellen er det mye av på bruktmarkedet. Regn med priser fra ca 2000,- brukt. Legg merke til at Epiphone har mange billigere gitarer som ligner, så hvis du skal handle brukt bør du merke deg hvordan gitarene er merket på hodet osv. Vær oppmerksom på at enkelte litt eldre Epiphone modeller som ble produsert i øst-europa regnes som bedre instrumenter og ofte går ganske billig på bruktmarkedet.

For mer info: Epiphone

 

Epiphone SG G400 (Standard, Faded, Custom)

538.jpg

Dette er Epiphone sin kopi av Gibsons klassiske SG modell. Limt hals og mahogny i både hals og kropp. Faded modellen har en “slitt” lakk og Custom modellen ekstra mye pynt og tre pickups. Disse gitarene er ganske like LP modellene, men er litt lettere og kanskje litt mer behagelig utforming for mange. Spiller og låter godt, standard modellen er enkel å finne på bruktmarkedet. Legg merke til at Epiphone har mange billigere gitarer som ligner, så hvis du skal handle brukt bør du merke deg hvordan gitarene er merket på hodet osv.

For mer info: Epiphone

 

Gibson SG Special Faded

539.jpg

Dette er Gibson billigste modell som ofte er på tilbud i Norge. Dette er en SG modell hvor de har senket produksjonskostnadene ved å gi gitaren en matt og veldig enkel lakkjobb. Dette gjør faktisk gitaren veldig mye rimeligere og dermed kan også nybegynnere, eller de som ikke har lyst til å bruke så mye penger på en gitar muligheten til å eie en ekte Gibson. Disse dukker opp nå og da på bruktmarkedet også.

For mer info: Gibson

 

Ibanez GAX30

540.jpg

Enkel og grei gitar som du får til godt under to tusenlapper. Gitaren har en ganske slank hals, er lettspilt og låter ganske tøfft.

For mer info: Ibanez

Flere gitar anbefalinger kommer snarest !!

 

Forsterkere

Vox Valvetronix VT serie (15, 30 og 50)

541.jpg

Ganske rimelige og gode modelerings forsterkere som det finnes mye av også på bruktmarkedet. Gir deg en realistisk “etteraping” av mange av tidenes mest populære gitarforsterkere, låter fint både med mye vreng og med lett “rørbrekk”. Fine innebyggede effekter. De nyeste typene har utvidet støtte for å lagre/skifte mellom flere kanaler/program, men ellers har disse modellene stort sett vært uendret siden de ble introdusert. Kan også brukes med en fotbryter for kanalskifte og/eller for å slå av/på effektene. Den mellomste modellen (30) er kanskje det beste kompromisset mellom pris/størrelse

For mer info: Vox

 

Roland Micro Cube og Cube 15

542.jpg

Populære små modelingforsterkere med en imponerende lyd. Fine innebyggede effekter og noe som kanskje kan beskrives som litt “moderne” lyd. Micro utgaven kan drives av batterier og begge modellene har innebygget Stemmemaskin (Tuner) Enkle å finne på bruktmarkedet og lav ny-pris

For mer info: Roland

 

VOX AC4TV

543.jpg

En prisgunstig liten rørcombo med en 10” høyttaler og 4 watt utgangseffekt som kan endres til så lite som 1W eller 1/4W når man ønsker rørvreng uten alt for høyt volum. Sinnsykt tøff lyd, men dette er en veldig enkel forsterker så noen ulemper får man med på kjøpet – Forsterkeren har litt lavt volum hvis lyden skal være helt ren, (reinlyd – altså uten vreng) kun en enkelt kanal, ikke hodetelefonutgang, ingen innebyggede effekter (heller ikke reverb/romklang) og kanskje litt boxy lyd, men fordelene veier mye tyngre enn ulempene vil nok mange si. En av forsterkerens største fordeler er vel at den koster under 3 tusen, med andre ord det samme som en ok modeling eller transistorforsterker.

For mer info: Vox

 

 





Brukertilbakemelding

Anbefalte kommentarer

Det er ingen kommentarer å vise.


  • Forumstatistikk

    40,4k
    Totalt antall emner
    732,2k
    Totalt antall innlegg
  • Medlemsstatistikk

    13 258
    Totalt antall medlemmer
    1 734
    Flest pålogget
    Nashboots
    Nyeste medlem
    Nashboots
    Ble med
  • Hvem er pålogget   1 medlem, 0 anonyme, 10 gjester (Se komplett liste)

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Dette nettstedet bruker cookies for å gi deg en best mulig brukeropplevelse Bruksvilkår.